Lea tuhta in tuhta. Zmajuje z glavo in nazadnje obupa. Nič! Vprašala bo teto. Ona gre vsak dan k maši. Gotovo pozna odgovor na njeno vprašanje. Steče k teti, ki na vrtu zaliva rožice.

"Teta, teta, pridi, nekaj te moram vprašat!" "Samo malo počakaj!", zavpije teta nazaj. "Takoj pridem!" Teta zlije k rožicam še preostanek vode iz kanglice in pride k Lei. Skupajse usedeta na leseno klop pred hišo.

"No, Lea, kaj te zanima," vpraša teta. "Teta, kaj so to preroki? Te besede ne razumem. Tako čudna je! Včeraj sem si pri večerni molitvi zapomnila, da je nebeška mamica Marija Kraljica prerokov, jaz pa sploh ne vem, kaj to je.

"Veš Lea, preden se je Jezus rodil, so v Izraelu živeli možje in žene, ki so se imenovali preroki in prerokinje. Bog jih je izbral, da bi jim povedal svoje skrivnosti in načrte. Kaj navadno storimo, ko nam nekdo pove skrivnost?" je teta vprašala Leo. "Ja, teta, kaj ne veš: Skrivnost obdržimo v svojem srčku," je odgovorila Lea. "Prav imaš, Lea. Mi skrivnosti ne povemo drugim, toda Božje skrivnosti in načrti so drugačni," je nadaljevala teta. "Bog želi, da njegove skrivnosti povemo vsem. Zato nam je Bog govoril po prerokih. Potem, ko so ti možje slišali Božje skrivnosti, so šli na ulice in trge, da bi jih sporočili vsem.

In tako je pred mnogimi, mnogimi leti živel tudi velik prerok, ki mu je bilo ime Izaija. Njemu je Bog povedal največjo skrivnost vseh časov. To je skrivnost, da bo Marija postala Jezusova mamica. Prerok Izaija je to skrivnost povedal vsem, ki jih je poznal. In zato Marijo imenujemo Kraljica prerokov."

Današnji izziv

Bog je izbral preroke in jih poslal v svet, naj vsem ljudem povedo velike Božje skrivnosti. Pa veš, da je Bog tudi tebe izbral za svojega preroka?

Želi, da tudi ti ljudem, s katerimi se srečuješ, govoriš o Božjih skrivnostih.

Veliko teh skrivnosti si že spoznal – gotovo se spomniš tega, da nas ima Bog tako rad, da je prišel na svet, živet med nas ljudi. Rodil se je v majhnem mestecu Betlehem, v revnem hlevčku, in tisto noč je na nebu zasvetila posebna zvezda. Ko je odrasel, je ljudi učil o svojem Očku. Naredil je veliko čudežev. Tako rad je pomagal ljudem v stiski! Zdaj dobro veš, da nas je imel tako zelo rad, da je daroval sebe na križu.

Katero izmed teh skrivnosti bi rad povedal drugim? Postani prerok in to Božjo skrivnost napiši na preroški list, ki ga najdeš v priponki.

Zapisano skrivnost dodaj v vaš skupni molitveni kotiček in ne pozabi je povedati tistim, ki jih boš v teh dneh srečal!

 

Dobri Bog,
hvala, ker si tudi mene poklical
in me izbral za svojega preroka.
Potrudil se bom,
da bom Tvoje skrivnosti
rad delil s tistimi,
s katerimi se srečujem.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Šesti dan: Skrivnosti in zaupanje ...

Skrivnosti … gotovo vsak od nas ob tej besedi pomisli na tiste misli, ki mi jih bližnji zaupa in ob tem prosi, naj jih obdržim v svojem srcu.

Hkrati pa mi s tem sporoča tudi, da mi zaupa, da se ob meni počuti varnega in sprejetega.

Kako pa je z zaupanjem v mojem, najinem življenju? Znam zaupati? Znam prisluhniti drugemu? Znam biti živi glasnik Ljubezni?

Bog Abrahama, Izaka in Jakoba,
želel si, da bi bili ljudje glasniki
veselega oznanila,
ki ga je prinesel tvoj Sin.
Daj mi (nama) pogum za oznanjevanje
tvojega imena po vsej zemlji,
v moji (najini) družini,
pri mojih (najinih) dejavnostih,
v službi in kamorkoli me (naju) pošiljaš.

Amen.