Lea sama pri sebi ponavlja Marijina imena, ki jih že pozna: Zgodnja Danica, ... Mati Stvarnikova, ... Mati Odrešenikova ... Nato pokliče sestrico Emo: "Ema, kako je še ime Mariji, kajne, da je njeno ime tudi kraljica?

"Čakaj, samo malo, bom pogledala." Ema vzame molitvenik in bere, bere, a Marije Kraljice ne najde takoj. O poglej, našla sem, tukaj je! Kraljica očakov piše."

"Kaj pa to pomeni? A potem je Marija očkova kraljica?", vpraša Lea. "Ja, seveda je Marija tudi očkova kraljica, saj jo vedno rad prosi za našo družino. Ampak Marijo imenujemo Kraljica očakov in ne očkov. Veš kdo so očaki?", vpraša Ema.

"Ne, to je taka čudna beseda. Kaj pa pomeni?" vpraša Lea. "No očaki imajo res nekaj skupnega z očki, saj so naši očetje v veri," razlaga Ema. "To so starodavni možje, ki so živeli v davni preteklosti in so radi prisluhnili Bogu. Zato je Bog z njimi sklenil prijateljstvo in v znamenje tega prijateljstva jim je dal posebno znamenje. Se spomniš mavrice, kismo jo zadnjič opazovali na nebu?"

"Seveda, kako je bila lepa, saj sem jo vendar narisala!" reče Lea in Emi pokaže svojo sliko. "No vidiš, mavrica je že eno tako posebno znamenje prijateljstva, ki ga je Bog podaril očaku Noetu?", pojasni Ema. "A tistemu Noetu, ki je edini poslušal Boga in se je s svojo družino rešil pred poplavo?", vpraša Lea.

"Tistemu, ja, No, in poleg njega je bilo še veliko takih mož: Abraham, Izak, Jakob in drugi. Vsi ti so bili Božji prijatelji. Največja Božja prijateljica pa je Marija, zato jo imenujemo Kraljica očakov."

Današnji izziv

Današnja zgodba govori o prijateljih! Tudi ti imaš prijatelje. In gotovo jih v tem času, ko se ne družite v vrtcu, v šoli, doma, že močno pogrešaš! Kdo so tvoji prijatelji? Kakšni so? Kaj imajo radi? Kako izgledajo? Kajskupajradi počnete?

Spomni se svojih prijateljev in izdelaj verigo prijateljstva. Vzorec za izdelavo verige prijateljstva najdeš v priponki. Potreboval boš list papirja, ki ga boš prepognil po dolžini na polovico. Obriši prijatelja na prepogibu lista tako, da se roka drži roba prepogiba. Izreži ga in videl boš, da nastaneta dva! Prijatelju dodaj barvo las, oblačila, dopiši njegovo ime. Po želji lahko dodaš še druge prijatelje in dobil boš pravo verigo prijateljev, ki se držijo za roke. Ne pozabi na Jezusa, tudi on je tvoj veliki prijatelj!

Dobri Oče,
danes se ti želim zahvaliti za vse svoje prijatelje.
Hvala za _______, _______, ______ (naštej imena svojih prijateljev).
Hvala, da se z njimi lahko igram,
da z njimi preživljam lepe trenutke,
hvala za naše pogovore in skrivnosti
in hvala, ker se od njih tudi veliko novega naučim.
Pomagaj mi biti dober prijatelj.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Peti dan: moji prijatelji ...

Prijatelji so nepogrešljiv del naših življenj!

Velikokrat so prijatelji odsev nas samih … , saj si jih izbiramo glede na naša prepričanja, zanimanja, ambicije, hobije ...

Danes razmisli o svojih prijateljih - kdo so? Kaj pri svojih prijateljih cenim? Za kajsem jim hvaležen?

Kakšen je dober prijatelj? Kakšen sem jaz kot prijatelj? Kdaj sem nazadnje poklepetal s kakšnim, mu namenil lepo besedo, ga vprašal kako je, mu pomagal v stiski ...?

Danes pokliči prijatelja, ki ga že dolgo nisislišal.

Pri večerni molitvi se Bogu skupaj z otroki tudi sam zahvali za svoje prijatelje.