Lea je navdušena. "Marija ima res lepa imena: Zgodnja danica se imenuje po najsvetlejši zvezdici, Mati Stvarnikova pa zato, ker je rodila samega Stvarnika, ki ustvaril zvezdice in celo njo samo in tebe in mene", razlaga babici. "Kaj ni to res čudovito!"

"Res je čudovito, Lea. Ljudje vsega tega včasih sploh ne moremo razumeti in si predstavljati."

"A ne babica, še dobro, da je Marija rodila Jezusa, ki je bil ravnotak majhen dojenček kot sem bila včasih jaz in ki je imel očka in mamico, pa tudi prijatelje in se je igral na ulici tako kot se jaz s prijateljicami?" nadaljuje Lea.

"Prav imaš. In ko je odrasel, je svojim prijateljem in vsem, ki so ga hoteli poslušati, razlagal o svojem Očku, ki ima rad vse ljudi."

"Ampak babica, vsi ljudje ga že takrat niso razumeli, kajne? Drugače ne bi bili do njega tako hudobni, da je moral umreti na križu!"

"Res je. A Jezus jih je imel vseeno rad. Zanje in za vse ljudi je daroval svoje življenje, ker si želi, da bi njegovi prijatelji postali prav vsi, tudi tisti, ki so zlobni do njega ali do drugih ljudi. Jezus je vsem ljudem vse odpustil in tako vse odrešil. To pa zato, ker si želi, da bi bili nekoč vsi skupaj z njim, z njegovim Očkom in mamico Marijo v nebesih. Zato Marijo imenujemo tudi Mati Odrešenikova."

Današnji izziv

Jezus je tvoj prijatelj. Tudi zate je daroval svoje življenje! Rad te ima prav takšnega kakršen si. Četudi imaš včasih slab dan, se s kom skregaš ali narediš nekaj, kar ni prav.

Če ti je žal za to, ti je Jezus vedno znova pripravljen odpustiti, da se boš nekoč skupaj z njim in našo nebeško mamico Marijo lahko veselil pri nebeškem Očku. Vabi te, da se tudi ti trudiš, da bi bil drugim dober prijatelj.

Izdelaj svoj oblak prijateljstva. Najdeš ga v priponki. Vanj vpiši vse tisto, kar te dela dobrega prijatelja. Lahko dodaš tudi to, kar včasih storiš in moraš popraviti … in nikoli ne pozabi: Jezus je tvoj prijatelj, vedno je pripravljen odpustiti!

Zvečer skupaj s člani svoje družine zmoli naslednjo molitev:

O, Marija, Mati našega Odrešenika.
Bila si tam, ko je nastopilo naše odrešenje.
Hvala ti, ker si mi s svojim zgledom pokazala, kaj je to Ljubezen.
Hvala ti, ker me sprejemaš takega, kakršen sem.
Prosim Te, pomagaj mi biti dober prijatelj.
Daj mi odprte oči, da bom znal videti v drugemu dobro,
kot si to znala ti.
Daj mi odprte roke za sprejemanje,
kot si sprejemala ti.
In daj mi veliko srce, da bom tudi jaz znal drugemu reči
»Rad te imam.«

Amen.

SAMO ZA ODRASLE: Čas zame, za naju ...

Jezus nas je prišel »iskat in rešit« (Lk 19,10).

Vedno, ko si se trudil in ti ni uspelo; vsak trenutek, ki si ga izgubil z reševanjem stvari po svoje – vse to ti Bog vedno znova želi odpustiti.

Zato izroči svoje življenje v roke Njega, ki ti ga je podaril.

Želel te je ljubiti. Videl je vse tvoje napake, nepopolnosti in te še vedno ljubi.

V svoji ljubezni je žrtvoval vse, da danes po njegovi milosti živiš v polnosti, v kateri te blagoslavlja Njegova ljubezen. 

Vprašaj se:

  • Si danes znal odpustiti? 
  • Kako sprejemaš napake svojega bližnjega, staršev, zakonca, otroka?

Ob tem ne pozabi na Jezusovo željo: »Ljubite drug drugega, kakor sem vas ljubil jaz.« (Jn 13, 34) …

To je tako čudovito, da si ne moreš niti predstavljati! Potrudi se, da bo postalo resničnost!