Dodan krajši videoposnetek koncerta.

V sklopu verskih in kulturnih dogodkov, ki so posvečeni 900 letnici naše župnije, je bil v nedeljo, 20. maja 2012, koncert okteta Oremus.

Ob 15. uri smo najprej prisluhnili petim litanijam Matere Božje. Mogočno in ubrano petje nas je še močneje združilo z Marijo. Naše misli, prošnje, zahvale so tako še bolj goreče romale v Njeno naročje.

Oktet Oremus je bil ustanovljen leta 2006. Člani so duhovniki ljubljanske in novomeške škofije: Martin Zlobko je katehet v zavodu sv. Stanislava, Bogdan Oražem vodi župnijo Polhov Gradec, Marjan Lampret je župnik v Šmartnem pri Litiji, Janez Avsenik je dušni pastir v Kranjski Gori in Ratečah, Marko Čižman bdi nad župnijo Podutik, Andrej Župan je radovljiški župnik in Sebastjan Likar, ki opravlja božjo službo  v Šmartnem pod Šmarno goro. Oktet vodi in v njem prepeva domači župnik Janez Rihtaršič. Leta 2009 so izdali zgoščenko z naslovom Cerkveno leto v pesmi. Pevci vedno nastopajo v talarju. Pravijo, da je obleka zunanje znamenje tega kar so. Talar je del njihovega pričevanja, je njihova službena obleka. Tisti, ki z veseljem živi svoj poklic, jo tudi s ponosom nosi.

Beseda oremus v prevodu pomeni molimo. Oktetovci o svojem poslanstvu pravijo: » S svojim petjem želimo častiti Stvarnika in Odrešenika, Mater Marijo in svetnike…. hkrati pa s petjem želimo tudi peti slavo naši domovini….«

Oktet Oremus se je najprej predstavil s postno pesmijo Antona Foersterja Kaj sem ti storil, zdaj povej, sledil je šopek Marijinih pesmi: Večerni zvon Ignacija Hladnika in O Gospa, o Mati moja Silvestra Miheliča. Prva pesem na čast domovini je bila Jadransko morje Antona Hajdriha, sledile pa so še Rož, Podjuna, Zila Pavla Kernjaka v priredbi Egija Gašperšiča, Pastirček, Frana Gerbiča in Gozdovi v mesečini bratov Avsenik v priredbi Engelberta Logarja.

Pevce smo nagradili z bučnimi aplavzi, saj je bilo njihovo ubrano petje ena sama harmonija. Program pesmi nas ni pustil ravnodušne, saj se je stopnjeval od umirjenosti do trenutka, ko bi s pevci najraje kar skupaj zapeli.

Domači župnik Janez Rihtaršič nam je ob koncu dejal, da danes v naši župniji nimamo nič konkretno oprijemljivega, kar bi bilo staro 900 let. Imamo pa nekaj več -  900 let srečanj na tem mestu z enim in istim namenom: biti blizu Bogu. Naj ohranjamo to tudi našim zanamcem!

Pevci so v obojestransko veselje zapeli še dve pesmi: Leskovarjevo Mrzel veter tebe žene, kjer je občuteno zapel solo Janez Rihtaršič in Foersterjevo V hribih se dela dan.

Program je povezovala Blažka Gorenc, ki je ob koncu koncerta citirala odlomek,  ki ga je   zapisal nek Mirnopečan in je bil leta 1943 objavljen v verskem listu novomeške dekanije: » imamo željo, da bi še rod za rodom na tej zemlji služil Bogu in narodu in da bi Bog ohranil ta lep košček versko – družinske zgodovine«.

 

Napisala: Sonja Šuštaršič