V četrtek 11. septembra nam je na molitvenem srečanju spregovoril mag. Igor Luzar o okrožnici (apostolsko pismo) pod naslovom VRATA VERE.

V teh dneh mineva 50 let vatikanskega koncila in papež Benedikt XVI. ugotavlja da predvsem evropa danes živi krščanstvo v obliki tradicije. Se pravi, da smo pripadniki krščanstva vendar tega ne prakticiramo v veri (ne verujemo v Boga, ne molimo, ne prejemamo redno zakramentov, ...) in kar je najbolj žalosten podatek, da smo Slovenci narod, ki najmanj moli.

Leto vere je že bilo leta 1967, ki jo je razglasil papež Pavel VI., v nekem drugem kontekstu danes pa jo je papež Benedikt XVI. zopet razglasi in poslal okrožnico VRATA VERE, katera je sestavljena iz 2 delov.

1 DEL - razlaga o pomenu osebne vere

Da bi spoznali, da ne verujemo v nekaj (energija, ljubezen, neko božanstvo, ...), ampak v nekoga, v osebo to je JEZUS KRISTUS.

Vrata VERE, ki vodi v življenju, v sožitju z Bogom omogoča vstop v njegovo Cerkev, ki so nam vedno odprta. Čez ta vrata pa moramo stopiti, ko nam je oznanjena Božja beseda in se srce prepusti delovanju božje milosti. Naša vera se začne s krstom in konča pot s prehodom skozi smrt v večno življenje, ki pa je sad vstajenja Jezusa Kristusa.

V odlomku o Samarjanki, ki zajema vodo in se hkrati pogovarja z Jezusom, ki jo vabi k veri, lahko vidimo kako Samarjanka odkriva in prepoznava Jezusa kot odrešenika. Tukaj vidimo, da je VERA proces. Zato bo v tem letu VERE tudi večkrat slišati NOVA EVANGELIZACIJA. Kaj pomeni ta pojem? Je veselo oznanilo o Jezusu Kristusu. To kar so v preteklosti že delali naši predniki - evangelizirali.

Cerkev je sveta ker jo vodi in poseduje Bog in hkrati grešna, ker jo sestavljamo mi - grešni ljudje. Zato je potrebna prenove, da se bo vsa Cerkev zavedala svoje vere, jo poživila, prečistila jo potrdila in tudi izpovedala. Zato je to klic k SPREOBRNENJU. Od mene je odvisno kaj bom postal kot oseba in moja vera lahko raste samo skozi verovanje. Kakšen vernik sem? Ali prižgem z svojo vero lučko mojemu bližnjemu, sosedu, ... Si upamo izpostaviti svojo vero, biti jasen in glasen? In še to ali jo znam braniti? Vera ni samo zasebna, ampak tudi občestvena.

Kot pripomoček da prepoznam in najdem odgovore na temelje svoje vere imamo na razpolago katoliški Katekizem in še bolj zgoščeno - Kompendij.

V tem letu pa bomo še posebej uprli pogled v Jezusa Kristusa, ki je začetek in konec, alfa in omega, naš odrešenik. In naš vzor – Marija, katera je po VERI sprejela angelovo veselo oznanilo, da bo postala Božja Mati v poslušnosti svoje predanosti (v veri je prvo sprejela besedo v srcu, šele nato v telesu). Zato bo leto VERE ugodno za poglobitev pričevanja ljubezni.

2 DEL - kako naj to leto živimo - na ravni vesoljne cerkve, škofij, župnij in skupnosti

Papež predlaga da bi vero živeli na različnih ravneh in jo poglobili tam kjer se prepoznamo in sicer na ravni: vesoljne cerkve, škofovske konference, škofije,  župnij oz. skupnosti, posameznih občestev.

 1. povezanost in molitev s papežem, romanje v svete dežele, da zvesto prisluhnemo cerkvenemu učiteljstvu, zboru škofov (npr. bitka za zaščito družine),
 2. škofovski konferenci da promovirainja Katoliški Katekizem in Kompendij, ter da bi ga čim več prišlo med ljudi, da bi ga radi vzeli v roke, ga poglabljali in iskali odgovore na svojo vero,
 3. na ravni škofije - skupni vstop v leto vere z mašo in študijski dan o temeljnem poglabljanju Katekizma (kako je sestavljen, kako ga praktično uporabljati),
 4. kako bi živeli leto vere na ravni župnije:
  • da pri maši sodelujemo,
  • da vzpodbujamo doma,
  • kako bi poglabljali katekizem,
  • razdeljevanje katekizma,
  • ljudski misijon (z namenom poglobitve vere),
  • nove skupnosti (molitvene sk., biblične sk., zakonske sk., ...).

In naj zaključimo, da je VERA celoten odgovor na Božje povabilo. Bog se ti razodeva, ti pa v molitvi in celostnem življenju odgovarjaš na to Božje povabilo. Vero moramo poglabljati in nenehoma iskati odgovore.

Ne pozabimo svojih temeljev - svojo osebno odločitev! VRATA VERE SO NENEHNO ODPRTA