V soboto, 7. decembra. se je v mirnopeški OŠ T. Pavčka zbralo približno 200 deklet in žena. Vodilna misel, ki nas je združevala, je bila  iz prve Mojzesove knjige: Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril… Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro.

G. Vilma Siter iz društva Družina in življenje nam je v predavanju podrobneje razčlenila različne odlomke iz Sv. pisma, ki ga kot kristjanka dnevno prebira, in jih vpletala v naša življenja, vloge, ki jih živimo.

Rdeča nit njenega razmišljanja je bila ženska kot zakonska žena razpeta med dnevne aktivnosti in odnose ter kot taka vržena v današnji svet, kjer je vse postavljeno na glavo. Nič več ni prostora za sveto, vse je dovoljeno in podvrženo trenutnemu užitku.

Vilma Siter je po poklicu zdravnica, ki je v svoji praksi velikokrat opažala, kako  porušeno psihično ravnovesje močno vpliva na vrsto bolezni. Pred 13 leti se je skupaj z možem Danijem začela aktivno ukvarjat z zdravljenjem zakonskega odnosa oz. z vzgojo zakoncev za dobre družine, ki so največja dota za otroke.

Ko se par poroči, traja romantično razmerje še nekaj časa, kmalu pa nastopijo prve težave. Ker sta mož in žena dve različni osebnosti s svojimi fizikalnimi in duševnimi specifikami, morata te razlike čim prej spoznati in si po njih prihajat nasproti. Žene težimo k temu, da bi može spreminjale, a dejstvo je, da lahko človek spreminja samo sebe. Mož nam more biti največja učna delavnica.

Emancipacija je naredila veliko zmede v našem prostoru. Žena se nikakor ne sme dvignit nad moža in prevzet nadzor nad vsemi segmenti družine. Odnos mora biti enakopraven.

Žene smo božje princeske, ki možem pomagamo priti v nebesa, je bila misel, ki jo je g. Vilma kar nekajkrat ponovila. Za dober zakon in družino se je treba neprestano truditi. Veliko štejejo drobna dejanja, majhne pozornosti, pohvale in zahvale. Težave so del vsakdanjika, a kristjani moremo  črpati  moč v Jezusu Kristusu, ne smemo pa pozabiti tudi na  moč Sv. Duha.

Ženski zajtrk je bil organiziran pod okriljem društva Družina in življenje. Pozdravila sta nas tudi župan g. Andrej Kastelic in župnik Janez Rihteršič, ki nas je duhovno ogrnil pod Marijin plašč. Župnijski dekliški zbor pod vodstvom Anite Miklič nam je s svojim petjem o ljubezni  božal naše duše. Povezovalka srečanja g. Mateja   Subotičanec  pa je skozi vso dopoldne občuteno prepletala besede o ženski duši.

V neuradnem delu srečanja so misli prihajale na dan. Tiste neizrečene pa so začele spreminjat…