Leina sestrica Ema obiskuje že osmi razred osnovne šole. Počasi se bo morala odločiti, kje nadaljevati šolanje. Zanima jo veliko stvari in če bi morala novo šolo izbirati že danes,res ne ve, kako bise odločila.

"Ema postani zdravnica za živali," ji svetuje Lea. "Tako boš lahko poskrbela za naše teličke in mojega ponija, če bo kateri zbolel." "Mogoče, a raje bi postala učiteljica ali pa bi pisala knjige," ji odgovori Ema. "Ali pa bi postala športna plezalka,"še doda Ema, "ker plezanje je ressuper."

Emi gre plezanje precej dobro od rok in njena trenerka se je odločila, da jo bo poslala na pomembno tekmovanje, ko bodo spet tekme. Tudi Lea zelo uživa pri plezanju na plezalni steni za mlajše otroke. Oprimkov se drži kot klop in zdajse je tudi ona že odločila. Ko bo velika, bo plezalka!

"Mami, mami, z Emo bova plezalki, ko bova veliki", zakliče mamici, ki obeša perilo. Mami, ki ve, da Ema razmišlja o odločitvi, v kateri šoli nadaljevati šolanje, Lei pojasni, da to ni tako preprosto. "Lea, tudi, če bo Ema res tako uspešna v plezanju, da bo lahko hodila na pomembne tekme, bo vseeno morala izbrati tudi šolo, ki jo bo obiskovala. Mogoče kakšno šolo,s katero bo lažje povezovala tudi plezanje."

"Tako težko se je odločiti", reče Ema mami. "Sploh ne vem, kaj bi. Potem mi bo pa nazadnje še žal, da sem izbrala šolo, ki misploh ne bo všeč."

"Kaj pa če bi za pomoč za pravo odločitev prosila Marijo?", ji svetuje mamica. "Ona je mojstrica za to. Priporočaj se Mariji, materi dobrega sveta, pa se boš gotovo prav odločila." "Kaj pa je dober svet?, vpraša Lea, ki tega izraza ne razume najbolje. "Ja, saj res, ta beseda je že malo stara in je vsi ne razumemo več dobro. Veš Lea, svet pomeni nasvet. To pomeni, da nam Marija, ki jo imenujemo Mati dobrega sveta vedno prav svetuje, kako naj se odločimo, če jo za to prosimo," pojasni mamica Lei. "Mami, imaš prav, priporočala se bom Mariji za pravo odločitev in vse bo veliko lažje,"sklene Ema.

Današnji izziv

Vsak dan se srečujemo s sprejemanjem različnih odločitev. Nekatere odločitve so manjše, na primer kaj bom oblekel, s kom se bom igral ali kaj bom jedel za zajtrk. Druge so večje in pomembnejše, na primer kam se bom vpisal v srednjo šolo ... Kadar si v dvomih in ne veš, kako bi se odločil, je dobro koga prositi za nasvet. Kdo ti navadno dobro svetuje v takšnih primerih? So to starši? Prijatelji? Učitelji v šoli ali vzgojitelji v vrtcu? Morda starejši bratje in sestre, ki imajo že nekaj več izkušenj? Zdaj veš, da je Marija tudi Mati dobrega sveta, torej se pred težko odločitvijo le obrni tudi nanjo.

Vse odločitve pa niti niso tako zelo težke. Danes se z družino igrajte igrico “Kaj biraje?” Vsak se najspomnisvoj primerin ostali člani družine odgovorijo na zastavljeno vprašanje. Kaj bi raje:

  • bil ptica ali delfin?
  • raziskal vesolje ali ocean?
  • bil 1 leto brez sladkarij ali brez gledanja televizije?
  • imel sposobnost letenja ali da postaneš neviden?
  • se igral v zasneženih gorah ali na vroči plaži?
  • imel doma velik trampolin ali bazen za kopanje?
  • jedel zajtrk na Eifflovem stolpu ali večerjo na gradu?
  • bil vrhunski slikar ali vrhunski plesalec?… (dopolnite z lastnimi idejami).

Dobri Oče, praviš nam,
naj vsak, kisi želi modrosti, prosi zanjo
in Ti mu jo boš dobrohotno podaril.
Pred mano je naslednja odločitev __________ (opiši ...)
Ne vem, kaj je prava pot zame,
zato te prosim za dar modrosti in razločevanja.
Vodi me na pot, ki si jo predvidel zame,
da bom s svojim življenjem slavil tvoje sveto ime.

Amen.

Mati dobrega sveta, prosi za nas.

Čas zame, za naju ... Šestindvajseti dan: Prava odločitev...

Odločitve med mnogimi možnostmi so v današnjem svetu nekaj neizogibnega. Naj sprejmem to službo? Naj se poročim s tem človekom? Naj poslušam nasvet prijatelja? Kako naj vem, kaj narediti v tej situaciji? Ta vprašanja niso lahka in tudi odgovori ne. Na žalost ni formule za sprejemanje pravih odločitev. Velik pokazatelj dobrih odločitev pa je mir v srcu in sadovi, ki jih naše odločitve obrodijo.

Kdo nam je večji zgled zaupanja Božji previdnosti pri sprejemanju odločitev kot prav Mati Marija? Ona je znala prisluhniti Božjemu glasu in se mu dala voditi.

Tako se tudi ti v trenutkih sprejemanja odločitev, obrni na Gospoda in ga prosi za modrost. “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze (Prg 3, 5-6).”

Zaupaj Gospodu brez zadržkov, brez "ampak" ali "kaj če." Zaupaj mu s popolno predanostjo in z vsem srcem, kajti On resnično želi najboljše zate.

Kot ljudje smo omejeni. Če se želiš dobro odločiti, ni dovolj, da se zanašaš le nase. Sveto pismo te vabi, da se pri sprejemanju odločitev opreš na Boga, ki je edini, ki pozna tvojo preteklost, sedanjost in prihodnost. Nič Mu niskrito,saj ve, kje si in kam moraš priti.

Tvoja odločitev je, ali boš Boga povabil v proces odločanja. Ali si pripravljen videti, kaj je njegova volja, čeprav to lahko pomeni, da On vidistvari drugače kot ti. Mu zaupaš?

Danes sprejmi odločitev, da boš zaupal Bogu in se naslonil nanj pri vseh svojih odločitvah! Priporočaj se Mariji, Materi dobrega sveta, ki je vedno znala prisluhniti Bogu in sprejeti pravo odločitev!