Leo skrbi. K Mariji sta že odšla prababica in bratec David, ki je umrl v maminem trebuščku. Saj ve, da sta prababica in David v nebesih pri Mariji srečna. Gotovo se zdaj lovita po oblakih in spremljata, kaj se dogaja njuni družini na zemlji, a vseeno jo stisne pri srčku, ko se spomni na babičin jutranji pogovor s sosedo.

Sosedina hčerka teta Majda je prejšnji teden rodila kar dve dojenčici, in babici je teta Minka, ki je Majdina mama rekla, da so zdravniki eno dojenčico in Majdo komajrešili, kerse je nekaj zapletlo.

"Kaj če se kaj takega zgodi dojenčku, ki ga pričakuje mamica?", sama pri sebi zavzdihne Lea. Vsem domačim je bilo tako zelo zelo hudo, ko so izvedeli, da je njen bratec David umrl, da ga ne bo domov, da ga ne bodo nikoli pestovali in se z njim igrali. Vsak večer se v molitvi spomnijo nanj, velikokrat gledajo njegove sličice in obiščejo njegov grob, kamor mu prinesejo rožice in prižgejo svečko.

"Upam, da se ne bo zapletlo," zavzdihne Lea. "Kaj upaš, da se ne bo zapletlo?", vpraša teta, ko vidi Leo tako zaskrbljeno. "Ja, da bi bilo kaj narobe, ko bo šla mamica po dojenčka," razloži Lea teti. "Nič se ne bo zapletlo, Lea. Vse bo v redu, boš videla. Kaj ne veš, da prababica, David in mi vsi Marijo prosimo za to, da bo vse v redu z mamico in dojenčkom?", jo pomiri teta.

"Pa Marija lahko pomaga, da bo vse v redu?", vpraša Lea teto. "Seveda lahko. Marija je naša pomočnica, saj se spomniš, da jo imenujemo tudi Pomoč kristjanov. Marija nam rada pomaga, še posebno, če jo sami prosimo za pomoč. In vsi mi in tudi drugi ljudje, ki smo jih za to prosili, Marijo vsak dan prosimo, naj varuje dojenčka in mamico, da bo vse v redu z njima, ko bo prišel čas, da pride dojenček na svet", Lei razloži teta. "O potem bom pa Marijo še bolj prosila za dojenčka in mamico," pravi Lea in takoj odhiti v molitveni kotiček, kjer zmoli molitev k Mariji, Pomočnici kristjanov.

Današnji izziv

Tudi tebe kdaj kaj skrbi tako kot Leo? Potrebuješ kdaj pomoč, ker nečesa ne zmoreš narediti sam ali pa si opazil koga, ki bi potreboval tvojo pomoč?

  • Kaj storiš? Znaš prositi za pomoč?
  • Ali tudi ti drugim rad pomagaš, tako kot nam pomaga naše nebeška mamica Marija?

Pobrskaj po spominih in se skušaj spomniti dogodka, ko ti je nekdo pomagal pri nečem, česar nisi zmogel sam in si mu še danes hvaležen za to. Pri večerni molitvi se zahvali zanj s spodnjo molitvijo. 

Toda ta naloga za današnji izziv je skoraj prelahka, kajne? Zato te čaka še en izziv. Doma enemu izmed družinskih članov ponudi pomoč pri nečem, kar bo težko opravil sam. Mlajšemu bratcu ali sestrici lahko na primer pomagaš pospraviti sobo, mamici prineseš kakšno stvar iz shrambe ali skočiš na vrt po zelenjavo, ki jo potrebuje za kosilo, očku lahko pomagaš pri manjših opravilih ...

Morda pa boš čisto naključno srečal koga drugega, ki bo potreboval tvojo pomoč. Videl boš, kako lep je občutek, da si nekomu storil nekaj dobrega.

Dobri Bog,
hvala ti,
da mi takrat, ko to potrebujem,
pošlješ ljudi, ki mi radi in z veseljem pomagajo.
Pomagaj mi, da bom tudi jaz rad in z veseljem
pomagal drugim.

Amen. 

Čas zame, za naju ... Štiriindvajseti dan: Znam ponuditi in prositi za pomoč?

Ko se osamosvojimo, je včasih kar težko prositi druge za pomoč. Velikokrat mislimo, da bo že nekako šlo in bomo zmogli opraviti vse, kar je potrebno, čeprav nas čas že pošteno preganja ali pa neko delo presega naše sposobnosti.

Pa vendar je medsebojna pomoč nekaj dobrega, saj s tem, ko znamo pomoč sprejeti sebi in drugim priznamo, da vsega ne zmoremo sami in damo nekomu priložnost, da opravi dobro delo. In obratno. Ko nekomu, ki potrebuje pomoč, slednjo ponudimo, mi sami opravimo dobro delo.

V družini je medsebojna pomoč nujna. Če si družinski člani med seboj ne pomagajo in pričakujejo, da bo vse delo opravil le oče ali mama, je nekaj narobe. Pomembno je, da si zakonca razdelita družinske obveznosti in v tem duhu vzgajata tudi otroke. Tako bodo razvili čut za pomoč bližnjemu in stem rasli v odgovorne odrasle. 

  • Kako so v naši družini razdeljene družinske obveznosti?
  • Se ob vseh obveznostih, ki jih moram opraviti, čutim preobremenjen in sem zato pogosto slabe volje?
  • Kako bi lahko družinski člani drug drugemu pomagali, da bi bilo breme družinskih obveznosti bolje porazdeljeno?
  • Razmislite o tem, kako lahko pri določenih obveznostih sodelujejo tudi otroci in stem rastejo v odgovornosti za skupen dom.