V petek, 9. 12. 2011, po večerni sv. maši, je župnijske sodelavce nagovoril g. Marjan Lampret, župnik v Breznici na Gorenjskem. G. Lampret nam je spregovoril o poslanstvu in vlogi župnijskih sodelavcev.

Za izhodišče srečanja je izbral odlomek iz pisma apostola Pavla Tesaloničanom ( 1T, 12-25), v katerem apostol Pavel nagovarja svoje prve sodelavce.Prvi kristjani so gradili živo Cerkev in so stvari vzeli zares. Med njimi je vladala bratska ljubezen in neprenehoma so molili. Iskreno so se veselili duhovnikov, jih spoštovali in jim stali ob strani. Poslušanje in branje Božje besede nagovarja tudi sodobnega kristjana k dejavnemu krščanskemu življenju.

Župnijski sodelavci so soustvarjalci verskega življenja v župniji. Tudi oni so s krstom prejeli splošni dar duhovništva. Zavedati se morajo svojih krščanskih korenin, ki segajo v 9. stoletje, ko so v naše kraje prišli prvi misionarji in zapisali, da med tem ljudstvom vlada sožitje, solidarnost in povezanost. Bi lahko enako napisali tudi v današnjem času? Tudi danes potrebujemo dobre duhovnike in dobre župnijske sodelavce, ki se zavedajo svojih pravic in dolžnosti. Vedeti moramo, da je temelj vsake zdrave skupnosti molitev. Že apostol Pavel, ki je prinesel krščanstvo tudi na evropska tla, je v svojih pismih poudarjal: «Bratje, molite za nas!« Molitev je tista duhovna sila, ki nas dela močne in dejavne. Župnijski sodelavci, ki so povezani v molitvi, lahko naredijo veliko dobrega za skupnost in ne izgubljajo vrednot, ki so jim jih posredovali predniki. Zavedati se moramo, da je župnija živa toliko, kolikor so živi župljani.

Župnijski sodelavci moramo podpirati župnika pri njegovem delu in moramo biti njegovi pozitivni kritiki. S svojim zglednim življenjem najlepše pričujemo za krščanstvo in tako najučinkoviteje odgovarjamo vsem nasprotnikom. Bog blagoslavlja vsa naša prizadevanja za dobro in lepo. Zaupati moramo v Božjo pomoč in varstvo. Radi se obračajmo na Božjo mater Marijo, ki je največja Božja sodelavka. Bodimo veseli in dejavni božji in župnijski sodelavci! Pri vsakdanjem delu pa naj nas spremljajo besede sv. Pavla: »Neprenehoma molite. V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas.«

Hvala g. Marjanu Lampretu za lepo duhovno srečanje. Želimo mu vse dobro in veliko Božjega blagoslova!

Napisala : Marinka Murgelj