V četrtek, 17.10.2013, nas je s svojim obiskom razveselila in se nas s svojim pričevanjem globoko dotaknila s. Slavka Cekuta.

Srečanje smo začeli s sv. mašo, nadaljevali z molitvijo rožnega venca pred Najsvetejšim, kjer je Gospod slišal tudi glasno izgovorjeno desetko v albanskem jeziku. Nato smo se preselili v župnišče, kjer smo prisluhnili in skušali razumeti, kako poteka življenje v tej bližnji, a zdi se zelo oddaljeni Evropski državi.

S.Slavka je šolska sestra de Notre Dame in misijonarka, ki zadnjih deset let deluje v Albaniji, v vasi Oret Fatlume - trenutek sreče, pri mestu Elbasan. Skupaj s sosestro iz Nemčije skrbita za 52 otrok in jim dajeta toplino, občutek sprejetosti in ljubezen. To troje otroci brez staršev najbolj žejno potrebujejo. Vzgajata jih za odgovornost in učita za življenje. Za temi otroci so težke zgodbe, mnogi so živeli na cesti, bili zlorabljeni ali jim je bilo kakorkoli drugače ukradeno otroštvo. Sestri si prizadevata za celostno vzgojo otrok, mladih in zaposlenih domačinov. V vasi imajo tudi vrtec, ki ga obiskuje 100 otrok iz okoliških revnih družin. Sestri koordinirata tudi delo v ljudski kuhinji v mestu Laču, domu za fante in domu za dekleta z izobraževalnim centrom.

Z njo sta prišli tudi dve dekleti, ki sta nam z glasbo in plesom približali tamkajšnjo kulturo.

Albanija je za s.Slavko sveta zemlja. Zaveda se, da so mnogi kristjani dali življenje za Gospoda. Zato se veseli, da lahko tu oznanja Božjo ljubezen.

S. Slavka je povedala, da dan začne in konča z molitvijo. Takrat je sama z Gospodom. Med njenim pričevanjem pa smo lahko zaslutili, da je celo njeno življenje molitev.